WIE ZIJN WIJ?
Renault 16 Club Tilburg.

ONDERDELEN
De Renault 16 ontleed.

WERKPLAATS
HANDBOEKEN


TESTS & TECHNIEK
De feiten.

ROEST
Roest(bescherming)

HISTORIE
Geschiedenis Renault 16.

COLLECTORS' ITEMS

AFBEELDINGEN
De '16' in volle glorie.

GALLERY

ANDERE RENAULTS
Andere succesnummers!

FORUM
Renault 16-helpdesk.


LINKS
Onze Renault-vrienden.


CONTACT
Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail ons!

ONDERDELEN BESTELLEN?
Mail Geert


 

 


Carrosseriebescherming door kunsstof binnenschermen

Hieronder volgt de handleiding van Harrie Staarink die zo vriendelijk geweest is om de montage van zijn binnenschermen op foto vast te leggen zodat eenieder daarvan gebruik kan maken.
Mocht je geinteresseerd zijn in de binnenschermen neem dan even contact op met Geert(r16geert@cs.com).
Harrie Bedankt voor je enthausiaste medewerking!!

Handleiding montage wielkastbeschermers

1 Inleiding
!!Neem bij de voorbereiding en de montage de juiste veiligheidsmaatregelen in acht!!

Om de schermen te kunnen monteren moeten eerst de wielen verwijderd worden. Zorg ervoor dat de wagen goed ondersteund wordt als een wiel verwijderd is!

De wielkastbeschermers worden geleverd in de kleur wit. Wil je de schermen een andere kleur geven, dan kun je ze eerst verven voordat je ze gaat monteren. Voor een goede hechting van de verf dien je als ondergrond een kunststof primer te gebruiken. Wel eerst de schermen goed ontvetten.

2 Montage van de schermen in de wielkasten achter
De schermen van de wielkasten achter worden aan de voorkant (richting voorbumper) bevestigd aan de klos waarmee de achterwielophanging aan het chassis vastzit. Aan de achterkant (richting achterbumper) worden ze bevestigd aan de carrosserie. Aan de bovenkant hoeft het scherm niet vastgezet te worden omdat door de spanning die in het materiaal ontstaat vanwege het buigen, het scherm op zijn plaats blijft zitten.

A) Bevestiging aan de voorkant:
Om het boren van gaten in de klos te voorkomen kun je het beste gebruik maken van de volgende twee hulpstukken. Deze kun je gemakkelijk zelf maken.
1. Dit is een u-profiel met schroefdraad en boutje, zie afbeelding 2.1 (vergelijkbaar met de klemmen waarmee wel eens spatlappen aan de carrosserie vastgezet worden). Hiermee wordt de onderkant van het scherm vastgeklemd aan de onderkant van de klos. De afstand tussen de beide poten van de "u" moet minimaal de dikte van het materiaal van de klos plus het scherm bedragen.
2. Dit is een h-profiel, zie afbeelding 2.2. Dit profiel wordt bij montage over de bovenkant van de klos geschoven. De afstand tussen de beide poten van de "h" is iets meer dan de dikte van het materiaal van de klos aan de bovenzijde. Dit profiel wordt met twee boutjes en moertjes vastgezet op de achterkant van het scherm ter hoogte van de bovenkant van de klos, zie afbeelding 2.1.
Aan de voorkant wordt een verstevigingplaatje gemonteerd, zie het extra plaatje op afbeelding 2.2. 


Afbeelding 2.1

Afbeelding 2.2

B) Bevestiging aan de achterkant:

Hiertoe moet een gaatje geboord worden in de onderste carrosserie rand, zie afbeelding 2.7, en in het scherm. Breng hiertoe het scherm aan de achterkant op zijn plaats; d.w.z. de onderkant van het scherm op gelijke hoogte met de onderkant van de wielkast en de onderste carrosserie rand brengen. Vervolgens gat boren. Met een meegeleverde zelftapper plus “zelftapper moer” wordt het scherm vastgezet aan de carrosserie
Afbeelding 2.3


Als de voorbereidingen getroffen zijn, kunnen de schermen op hun plaats gebracht worden, zie afbeeldingen 2.4 en 2.5. Breng het scherm eerst grofweg in positie. Haak het h-profiel achter de bovenkant van de klos. Breng vervolgens het scherm op zijn plaats door het goed in de wielkast te drukken. Zet aan de achterkant het scherm vast aan de carrosserie met de zelftapper. Zet aan de voorkant het scherm vast aan de onderkant van de klos m.b.v. het u-profiel door de bout in dit profiel aan te draaien. Zorg er als laatste voor dat het rubber goed aansluit op de wielkast zodat zo min mogelijk water lang het scherm omhoog kan spatten. 


Afbeelding 2.4

Afbeelding 2.5


3 Montage van de schermen in de wielkasten voor
De schermen van de wielkasten vóór worden aan de voorkant bevestigd aan de steenslagplaat in de wielkast. Aan de achterkant worden ze bevestigd op de uitstekende rand in de wielkast. Door de spanning die in het materiaal ontstaat vanwege het buigen, blijft het scherm op zijn plaats zitten. Om het scherm beter aan te laten sluiten op de carrosserie, kan een extra "borg" bout geplaatst worden.

A) Bevestiging aan de voorkant:
Dit gebeurt met het hoek-profiel dat aan het uiteinde van het scherm gemonteerd is. In de steenslagplaat worden op de juiste plaats drie gaten geboord (afbeelding 3.1). Breng hiertoe het scherm in zijn geheel zo goed mogelijk op zijn plaats en teken de gaten af. Met meegeleverde bouten en moeren wordt het hoekprofiel vastgezet aan de steenslagplaat.


Afbeelding 3.1

B) Bevestiging aan de achterkant:
Dit gebeurt door het scherm vast te klemmen op de uitstekende rand aan uiteinde van de wielkast m.b.v. lange bouten. In deze rand zitten al een paar gaten (zie ook afbeelding 3.2).

Als de voorbereidingen getroffen zijn, kunnen de schermen op hun plaats gebracht worden. Begin met het grofweg in positie brengen van de voorkant van het scherm. Vervolgens de achterkant in de juiste positie brengen. Zorg ervoor dat de buitenrand van het scherm achter de rand van het spatbord valt. Dit is even prutsen, maar het moet lukken. Eventueel de bestaande inkeping in het scherm iets vergroten.
Steek de lange bouten door de gaten in de rand en zet deze met moeren vast. Het scherm zal op zijn plek gehouden worden door de bouten (afbeelding 3.2).


Afbeelding 3.2

Vervolgens de voorkant van het scherm in juiste positie brengen. Druk hiertoe het scherm goed rondom in de wielkast. Als het hoekprofiel op de juiste plek zit, zet het vast met de meegeleverde bouten en moeren (zie afbeelding 3.3). Eventueel opvulringen gebruiken tussen hoekprofiel en steenslagplaat.


Afbeelding 3.3

Het uitstekende deel van het scherm aan de achterkant ter hoogte van de bovenste wieldraagarm kan m.b.v. een extra lange bout strakker tegen de carrosserie geklemd worden. Gebruik hiervoor het bestaande gat in de carrosserie (afbeeldingen 3.4 en 3.5).


Afbeelding 3.4

Afbeelding 3.5


Als laatste de bevestigingsmaterialen, klemmen, bouten en moeren, beschermen tegen roestvorming door ze te behandelen met tectyl o.i.d.

Veel succes bij de montage!

Mocht je nog op- of aanmerkingen hebben op deze handleiding, mail deze dan naar r16geert@cs.com.